tiistai 24. maaliskuuta 2015

Aurora Borealis eli revontulet.

Oli mielenkiintoinen viime viikko. Kaksi ns. valokuvaajan "must-have" kuvausmahdollisuutta taivaalla, Aurora Borealis ja Solar Eclipse, eli tuttavallisesti revontulet ja auringon pimennys. Revontulet näkyi todella etelässä ja täällä Perkkaalla valosaasteen keskelläkin näkyi todella hienosti.

Jo aika aikaisin alkoi näkymään ja pistinkin kamerani ruksuttamaan kuvia 33 sekunnin välein koska otin 30 sekunnin valotusajalla. Kyllähän niitä tarttui kennolle mutta koska auringon laskusta oli vasta vähän aikaa niin osittain oli horisontti vielä "kirkas" ja eivät aivan kunnolla näkyneen revontulet.

Kun sitten vihdoin menin nukkumaan 00 jälkeen niin kamerani uskollisesti räpsi kuvia menemään ja tuloksena oli muutama ihan kohtuullinen kuva:

Aurora Borealis
Tietysti jälkikäteen tuli luettua että ois voinut nostaa vaan rohkeasti ISO-herkkyyttä ja pitää lyhempiä valotusaikoja mutta kun tilanne tuli "vähän yllättäen" niin menin vaan perusyökuvaussäädöillä, eli pitkä valotusaika.

Nykyisillä kameroilla ei tuo ISO-herkkyyden nosto paljon tuo kohinaa kennoille kunhan pysytään maltisilla arvoilla. Itselläni vaivaa edelleenkin tuo ISO-allergia ja harvoin tulee nostettua yli ISO 800.

Revontulet
 Kyllähän tuosta tulee esille niiden luonne, mutta tietysti ois voinut vaan rohkeasti kokeilla lyhyempiä valotusaikoja ja katsoa millaista jälkeä tulee. Seuraavaan kertaa voi sitten mennä taas aikaa kunnes täällä näkyy taikka olen sellaisessa paikassa jossa Aurora Borealista esiintyyn enemmän ja vähemmän valosaastetta.

Lisää kuvia löytyy: http://tdp.kuvat.fi/kuvat/Skyscape/Aurora+Borealis+March+2015/

Youtubesta löytyy timelapse-video: https://youtu.be/LAMClJp4v1Q

Ei kommentteja: